Elektrik yüklerinin artı ve eksi olarak belirlenip adlandırılmasını sağlayan Benjamin Franklin (1706 - 1790)'dir. Franklin, yaptığı çeşitli deneylerin sonucunda elektriğin belirli ortamlarda fazla veya eksik ölçülerde bulunabilen bir sıvı olduğu görüşüne vardı.
Aktif Paratoner (Elektrostatik Aktif Paratoner olarak da bilinir) denen cihazın aslında çalışma prensibi olarak Franklin Çubuğu (Yakalama Çubuğu)'ndan çok fazla farkı yoktur.
Aktif Paratoner (Elektrostatik Aktif Paratoner olarak da bilinir) denen cihazın aslında çalışma prensibi yıldırımın oluşması durumunda tüm akımı tek bir nokta üzerine çekip topraklama ekipmanı ile toprağa kadar en kısa yoldan iletmektir.
Ülkemiz, yıllın belli dönemlerinde kuvvetli yağmur ve güçlü rüzgar etkisi altına girerek yıldırımlara maruz kalabilmektedir. Bu zaman diliminde yıldırımların etkisiyle çeşitli can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Bilindiği üzere şehirler, sanayi ve üretim tesisleri, yüksek binalar vb diğer yapılar yıldırımlardan en çok etkilenen yapılardır.
Radyoaktif paratonerlerin yasaklanmasıyla, bu paratonerlerin yerini E.S.E. (Aktif) Paratonerler almıştır. E.S.E. (Aktif) Paratonerler iki tiptir :
Franklin çubuğu veya yakalama ucu sistemleri olarak bilinen bu yöntem basit bir metal uç, iniş iletkeni ve topraklama bölümlerinden oluşan bir yıldırımdan korunma yöntemidir.
Solid color intro with an image on the right side. Also this block has no paddings.